Undermeny

AMANDA TILLDELAS FINT STIPENDIUM

Nyutexaminerade Amanda Lund har tilldelats stipendium av Ulrica Hydman Valliens Stiftelse. Amanda, som i juni avslutade sin treåriga utbildning på Riksglasskolan, tog emot beskedet med stor glädje.

– Det känns jättekul, så klart. När jag fick beskedet så blev jag chockad, men otroligt glad .Jag känner mig väldigt hedrad, det här är väldigt stort för mig. Ulrica har alltid varit en stor inspiratör och hon är ett stort namn i glasvärlden, säger Amanda.

Amanda är uppvuxen i en glasbruksfamilj, och båda hennes föräldrar har arbetat tätt med Ulrica Hydman Vallien. Men för Amanda var det ingen självklarhet att gå i föräldrarnas spår.

– Nej, jag är faktiskt sjuksköterska i grunden. Men jag saknade att jobba med något kreativt och har alltid älskat glas, så det föll sig naturligt att söka till Riksglasskolan.

Hur har dina tre år varit på Riksglasskolan?
– Jätteroliga! Riksglasskolan har fantastiska och engagerade lärare som är väldigt bra på att lära ut. Jag trodde aldrig att jag skulle kunna lära mig så mycket på tre år, men man utvecklas väldigt fort. Framför allt det sista året när man hittar sitt eget formspråk och börjar experimentera lite mer.

Hur skulle du beskriva din stil?
– Jag vill inte sätta mig i något fack, men jag gillar raka och organiska former. Jag är inte så mycket för starka färger, utan mer lugna färger – lite mer skandinaviskt med svart och vitt.

Varför tror du att just du tilldelades stipendiet?
– Jag tror att juryn såg mina svarta glasbitar (se bild nedan) på utställningen i Kosta, och att de fastnade för dem. Glasbitarna är döpta efter danspositionen cambré eftersom de påminner om dans, och är organiskt formade.

Berätta om dina framtidsplaner!
– Slutmålet är att jag och min sambo ska ha en egen hytta. Men vägen dit är lång och det gäller att visa upp sig genom exempelvis utställningar, att fortsätta jobba hårt och göra sig ett namn. Det här stipendiet är en väldigt bra start för mig eftersom den ger mig stor publicitet.

Återigen, ett stort grattis. Hur ska du fira detta?
– Tack. Jag är faktiskt på väg upp till Stockholm nu för att äta middag med den andra pristagaren och juryn!

Amanda Lund – ”Cambre”.

Ulrica Hydman Vallien:

Ulrica Hydman Vallien (1938–2018) var en av landets mest
framgångsrika och populära glasformgivare. En färgstark ikon. Hon inledde sin karriär som keramiker och fick utrymme att pröva materialet i hyttan i Åfors, 1971. Hon kombinerade suveränt hantverk med gränslös lekfullhet. Hennes karaktäristiska motiv har smyckat allt från kristallvaser till brittiska jetplan. Hon lämnade ingen oberörd och är ovärderlig för Kosta Boda. Som glaskonstnär var hon formrebell, en berätterska som med sin humor hade en stor folklig förankring och uppskattning.

Webbredaktör: Martin Persson | Martin.A.Persson@nybro.se | Id: inlägg: 395 - kategori: 8

Text-puffar

  AMANDA TILLDELAS FINT STIPENDIUM

Nyutexaminerade Amanda Lund har tilldelats stipendium av Ulrica Hydman Valliens Stiftelse. Amanda, som i juni avslutade sin treåriga utbildning på [...]

  Rekommendation om distansundervisning tas bort

Regeringen har meddelat att rekommendationen om distansundervisning för högre utbildning, kommunal vuxenutbildning och annan utbildning för vuxna tas bort: https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2021/05/rekommendation-om-distansundervisning-for-larosaten-och-andra-anordnare-av-utbildning-for-vuxna-upphor/ [...]